Vajon minden szúnyog vérszívó?

 Te tudod, hogyan is él a szúnyog? Biztosan találkoztál már vele nyáron, amikor a bőrödre szállt és csípett. A szúnyog egy kicsi rovar, ami két szárnyával repül és hosszú lábakkal tapad meg a dolgokon. A szúnyogoknak három alcsaládja van: az Anophelinae, a Culicinae és a Toxorhychitinae. Ezek közül a legtöbb faj a Culicinae alcsaládba tartozik, és ezek azok a szúnyogok, amiket mi ismerünk.

A szúnyogok életük nagy részében növényi nedveket szívogatnak, például virágok nektárját. De a nőstény szúnyogoknak néha vérre is szükségük van, hogy petéket tudjanak rakni. A petéiket vízbe vagy víz közelébe teszik le, és onnan kelnek ki a kis szúnyoglárvák. A lárvák a vízben élnek és növekednek, majd bebábozódnak. A bábokból kikelnek az új szúnyogok, akik kirepülnek és újra kezdik az életciklust.

 A szúnyogok nem látnak jól, de nagyon érzékenyek a szagokra. Az embereket is, a bőrükön lévő baktériumok által termelt illat alapján találják meg. A vér szívásakor egy speciális szervüket használják, ami hat vékony tűből áll. Ezzel átszúrják a bőrt és eljutnak az ereinkhez. A vérükben lévő fehérje segít nekik abban, hogy ne alvadjon meg a vér és könnyen beszívják.

A szúnyogcsípés nagyon kellemetlen tud lenni. Viszket, pirosodik és feldagadhat. Ez azért van, mert a szúnyog nyálában olyan anyagok vannak, amelyekre az emberi test allergiásan reagál. Ha megvakarod a csípést, akkor még rosszabb lesz, mert bekerülhetnek baktériumok is a sebbe. Ezért jobb, ha hagyod békén vagy valamilyen gyulladáscsökkentő krémet kensz rá.

A szúnyogok nem csak bosszantóak, de veszélyesek is lehetnek. Néhány faj képes betegségeket terjeszteni az emberekre vagy az állatokra. Ilyen betegség például a nyugat-nílusi láz, az usutu vírus vagy a dirofilariózis (bőrférgesség), valamint a malária. Ezeket a betegségeket úgy hordozzák magukkal a szúnyogok, hogy először egy fertőzött állatot vagy embert csípnek meg, majd egy egészségeset. Így átviszik a kórokozót egyikről a másikra.

Hogy elkerüld a szúnyogcsípéseket és a betegségeket, érdemes védekezni ellenük. Vannak erre különböző módszerek: például felvehetsz hosszú ujjú ruhát és nadrágot; használhatsz szúnyogriasztó szert, ami elűzi őket; felszerelhetsz szúnyoghálót az ablakodra vagy az ágyadra; vagy felállíthatsz egy ventilátort, ami elriasztja a szúnyogokat a légáramlással. Ha pedig teheted, akkor kerüld a vízpartokat, a mocsaras területeket és a hulladékokat, ahol sok szúnyog lehet.

Olvass egy mesét a szúnyogról: A különc kisszúnyog

A különc kisszúnyog
A kis sündisznó és a hóember

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/