A búbos banka

 A búbos bankaUpupa epops )

 Népies neve fostos bugybóka. Izrael nemzeti madara. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1989-ben, 1990-ben és 2015-ben „Az év madarává" választotta.

Kép: 1.bp.blogspot.com

 Eredetileg odúlakó, saját fészket nem épít, viszont gyakran beköltözik a harkályok vájta üregekbe, de az ólak padlásain, az ölfarakások védelmében is szívesen rendezi be otthonát. Mégpedig puritán egyszerűséggel, mert csupán egy kis fűcsomó, néhány ágdarabka alkotja a „berendezést". De elfoglalja a tág nyílású mesterséges odút is, amibe elég csak néhány faforgácsot tenni, máris komfortos lesz számára. S ha megvan a lakás, kezdődhet a nász is.

  A rigónál valamivel nagyobb búbos banka hamisítatlan egzotikus tolldíszt visel. Egyik jellegzetessége a legyezőszerűen szétnyitható tollbóbita a fején, ami nyugalmi állapotban a tarkójára simul. A feje, nyaka és az egész alsó teste rozsdás sárga.

Fészekalja 4-7 tojásból áll, melyeken a tojó szűk húsz napig kotlik. Noha mintaszerű anyuka, a higiénia nem az erőssége. A fészkét nem takarítja, amitől neki meg a fiókáknak is átható, bűzös szaguk lesz. Csoda-e, hogy büdös bankának is nevezik? 

Hazánkban védett, eszmei értéke ötvenezer forint. 

Kép: pixabay

 Egy korábban élt nagy testű, feltehetően röpképtelen rokon faj Szent Ilona-szigeten fordult elő. Ez a búbos banka (Upupa antaios) csak csontmaradványok alapján ismert. Kipusztulását a vadászat és a meghonosodott emlős ragadozók, mindenekelőtt a macskák okozták, röviddel azután, hogy a szigetet 1502-ben felfedezték.

Upupa antaios / Kép: wikipédia

Csatlakozz hozzánk a Facebookon: Mesebolygó 


Varázslatos kristálybarlang Mexikóban
Kitalálós kifestő

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/