P.L Travers : A csudálatos Mary Poppins

Helen Lyndon Goff

 Pamela Lyndon Travers, eredeti neve: Helen Lyndon Goff, nevének népszerű rövidítése: P. L. Travers 1899 született ausztrál írónő, a  Mary Poppins könyvek szerzője.

Az első Mary Poppins-könyv 1934-ben jelent meg Mary Shepard illusztrációival. A regény főhőse a varázslatos Mary Poppins, aki nevelőnőnek áll be a Banks családhoz Londonban, a Cseresznyefa utcában. Mary Poppins a szél hátán érkezik, és majd akkor távozik, ha a szél megfordul. Banksék gyerekei Jane, Michael és a kicsi ikrek, John és Barbara. Mary Poppins átveszi a teljes irányítást a Banks-gyerekek felett. Varázslatos képességeit soha nem ismeri el, sőt, ha szóba kerül egy-egy furcsa kalandjuk, sértődést színlel.

A regényben a gyermekvilág hétköznapjai a tündérmesék varázslatával ötvöződnek, s címszereplője méltán állandó figurája az európai gyermekirodalomnak. A nyolc éven felüli gyerekeknek, de a felnőtt mesekedvelőknek is maradandó élményt ígér.

 A könyv óriási sikert ért el és hét folytatás követte. Számos nyelvre lefordították.
1964-ben zenés játékfilm készült belőle Julie Andrews címszereplésével.
1983-ban orosz televíziós musicalt készítettek belőle.
2004-ben a történetet színpadra vitték. Először a londoni Edward Herceg színházban mutatták be, majd 2006-ban a New York-i Brodway-n is.

 2013-ban Banks úr megmentése címmel játékfilm készült a Mary Poppins megfilmesítésének történetéről, amelyben az írónőt Emma Thompson alakítja.

A teljes Csudálatos Mary – a hangos könyvek egyik előzményeként – folytatásokban elhangzott a Magyar Rádióban Gábor Miklós hangján az 1970-es években.

Letöltés pdf- ben: A csudálatos Mary

Csatlakozz hozzánk a Facebookon: Mesebolygó

Gerald Durell : Léghajóval a világ körül, Pakorny ...
Shakespeare- mesék , Györgyi Anna előadásában
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/