Hogyan élnek, mit esznek és hogyan udvarolnak a sünök?

Kép: pngtree.com

Most mindent megtudhatsz róluk

A sün a védett állatfajok közé tartozik. Amikor ősszel csökken a hőmérséklet, a kis rovarölők lassan elkezdenek megfelelő téli szállást keresni. Hogyan élik túl a hideg évszakot, és hogyan néz ki az életterük? És vajon a kis rovarfaló, tényleg  társaságkedvelő?

Kép: pngtree.com

 Rovarfalóként a sündisznó a világ egyik legrégebbi emlősállata. Már 150 millió évvel ezelőtt benépesítette a Földet, a dinoszauruszokkal együtt . Éjszakai életmódjának és lenyűgöző tüskés kabátjának köszönhető, hogy a mai napig fennmaradt. A megközelítőleg 25 sündisznó-faj közül az Európában élő barna mellű sün és az északi fehérmellű sün, ma a legismertebb képviselői. A szőrös sün (latinul "Galericinae" vagy "Hylomyinae") szintén Kelet- és Délkelet -Ázsiában él. Egyébként a vakond is rokon a sündisznókkal.

A sündisznó indoeurópai nyelven "kígyóevőt" jelent. A tudósok sokáig azt feltételezték, hogy a sündisznók lelkesen felfalják a kígyókat. Ma azonban tudjuk, hogy a kis éjjeli bagolynak alig van esélye találkozni egy kígyóval, mivel a kígyó nappali állat. Ezenkívül a sündisznók csak korlátozott mértékben képesek elviselni a nagyobb mennyiségű kígyómérget, ezért a kígyó nem feltétlenül tartozik a sündisznó menüjébe.

Hylomyinae / szőrös sün. Forrás: www.semanticscholar.org

 A sün magányos. Szeret kertekben vagy parkokban tartózkodni.  Napközben levélhalmokban, sövények alatt vagy régi farakásokban alszik. Alkonyatkor egyedül járja a területét, amely akár 25 hektár is lehet. A sündisznók nem védik a területüket más fajtársakkal szemben.

Mivel nem látnak jól, érzékeny fülükre és nagy orrukra támaszkodnak. Ha ismeretlen tárgyra bukkannak megszagolják és addig rágják, amíg habos nyál képződik a szájukban. Ez közvetíti az ízt a Jacobson szervnek, a garat és az orrüreg közötti szervnek, amely közvetlenül a szájpadláson keresztül kapcsolódik a szájüreghez. Így vizsgálja ki, hogy az ismeretlen lelet ehető -e vagy sem?

 A sündisznó rovarokkal, gilisztákkal és lárvákkal táplálkozik. A kertbarátok szeretik őket, mert csigákat is esznek. Azonban csak a puha házú fiatalokat kedvelik. Az idősebb csigákat nem igazán szeretik, mert túl nyálkásak. 

Tudtad, hogy a süni csipog, mint a kiscsibék? Hiszed, ha nem még sikít is, ha úgy hozza a helyzet :-) 

 A sün sokféle hangot adhat ki. Veszély esetén sziszeghet vagy csipog is, és fájdalom vagy félelem esetén akár sikítani is tud rendesen. Ha a hím sündisznók egy nőstényt becsapnak, szüntelenül pöfögnek, dúdolnak vagy kacagnak. A sündisznó babák néha madárszerű csipogást vagy fütyülést adnak ki. A törvény szerint a sün a védett állatfajok közé tartozik. Nem szabad őket megfogni, megsebezni vagy megölni.

 Egy felnőtt sündisznó alig 30 centiméter hosszú és a súlya körülbelül 800–1 500 gramm, kabátja pedig 8–16 ezer rendkívül hegyes tüskéből áll, amelyek egymáshoz közel helyezkednek el. Minden egyes tüskének megvan a maga izma, amely veszély esetén összehúzódik, így a tüske keresztirányban kiegyenesedik. Még a homlokán is tüskék vannak, amelyeket a sün viskóként tol az arc elé. Az érzékeny gyomor védelme érdekében teljesen körbeveszi magát. Ennek során megfeszíti a záróizmot a szúrós szőrzet határán.

A rókáknak, a nyestnek vagy a vaddisznónak esélye sincs megszerezni a sündisznóhúst. Még a sólymok vagy a baglyok sem mernek támadni, mert csőrük nem tud túljutni a két -három centiméter hosszú és két milliméter vastag tüskéken. A gerinc keratinból, fehérjetartalmú anyagból készül, amely nagyon stabil és rugalmassá teszi. A sündisznó akár párnázni is képes a magasból történő eséseket. 

Élete során  három tüskecserén esik túl. Az első fehér tüskéket (körülbelül 100 darabot) már az anyaméhben kinövesztik. Ezek születés után négy -öt nappal elkezdenek kiesni, és utat engednek az első "igazi" tüskéknek. Az újak kicsit rövidebbek, mint a későbbiek, de már jellemző a sötét csíkos színük. Az állandó ruha első tüskéi két -négy hét múlva sarjadnak ki. Időnként egy sün elveszít néhány tüskét, de ezek gyorsan vissza nőnek. Mivel a sündisznók nem tudják megtisztítani a tüskés bőrüket, gyakran bolháktól, kullancsoktól és más parazitáktól szenvednek.

Egyébként a sündisznók nem futnak. Veszély esetén összekuporodnak, és megvárják, amíg a levegő ismét tiszta lesz. Sajnos azonban ez nem tudja megvédeni őket a közeledő autótól. Évente sokan közülük gázolás következtében halnak meg.

 A sündisznók túlélők. Nyáron zsírréteget növesztenek, ezzel vészelik át a hideg hónapokat. A zsírréteg vastagsága és a testsúly meghatározó a hibernáció idején. Novembertől az ösztöneik azt mondják nekik, hogy ideje keresni a téli szállásokat fa-, komposzt- vagy levélhalmok alatt. A hideg és a szél elleni védelem érdekében mohával és levelekkel lezárják a hálóterületüket, és visszavonulnak.

Aztán hibernálnak körülbelül áprilisig vagy májusig. Annak érdekében, hogy ennyi ideig képesek legyenek túlélni táplálék nélkül, a sün minimálisra csökkenti testfunkcióit. A testhőmérséklete 36 fokról 1-8 fokra csökken. Ha azonban valamiért a testhőmérséklet nulla fok alá csökken, a sündisznót egy belső "riasztórendszer" ébreszti fel. A hibernálás során a szív percenként csak nyolc -húszszor ver, míg a normális szívverés 180-250 ütés / perc. Egy sündisznónak percenként csak nyolcszor kell lélegeznie, különben 40-50 lélegzetvétel szükséges.

Ez óriási energiát takarít meg a sündisznónak, ami elengedhetetlen a túléléshez, hiszen télen nincs élelem számára, és mint köztudott, a süni nem készül fel élelem készlettel a téli hónapokra. A tudósok megállapították, hogy tíz nap hibernáció egy sündisznó életében, egy napnak felel meg normál hőmérsékleten, felhasznált energia szempontjából. A téli hibernálás után a sündisznó súlya mindössze 400 gramm körül van, így felére, vagy akár kétharmadára is csökkenhet.

Mi is az a sündisznó körhinta?  

 Áprilisban vagy májusban a hibernáció végével megkezdődik a sündisznó párzási ideje. A párzásra kész nőstény megtalálása érdekében a hím sündisznó gyakran nagy távolságot tesz meg. Miután megtalálta az "álomasszonyt", hangos puffanásokkal és morgásokkal köröz körülötte. A nőstény legtöbbször az elején távolságtartó, és a szerethető hímnek a szúrós hátát mutatja, miközben sziszeg. Ennek eredményeként a hímek és a nőstények lassan, körbe- körbe fordulnak.

A szakértők ezt az udvarlási magatartást, amely órákig is eltarthat, „sündisznó körhintának" nevezik. Amikor a nőstény végre hajlandó párosodni, a tüskéket a testéhez közel helyezi, és laposan a földre kuporodik. Most a hím sündisznó rá tud mászni anélkül, hogy megsérülne. 

Körülbelül 35 nap múlva két -tíz kölyök születik. Súlyuk tizenkét -25 gramm, a szemük és a fülük kezdetben nincs kinyílva, és csak 100 fehér tüskéjük van, hogy ne sértsék meg az anyát a szülés során. Két hét múlva a szemek és a fülek kinyílnak, majd három hét múlva megjelennek az első fogak. A kicsiket hat hétig szoptatják, utána maguk járnak élelem után. A sündisznó gyerekek akár 10 grammot is hízhatnak egy éjszaka alatt, ami különösen fontos a sün számára, amennyiben augusztusban vagy szeptemberben született. Mire téli álomba merülnek, 700 gramm vagy annál nagyobb súlyúnak kell lenniük, és el kell fogyasztaniuk egy kis zsírréteget, hogy túl tudják élni a hideg évszakot.

Mit tegyél, ha találsz egyet? 

 A sündisznónak csak a legritkább esetben van szüksége emberi segítségre. Egy süni, aki ősszel kint van , csak keresi a megfelelő téli szállást. Ha a tél kezdete után alultáplált sündisznót találsz, akkor a legjobb, ha az állatorvostól kérsz tanácsot.

Semmilyen körülmények között ne vidd  be a házba, mert az nem megfelelő környezet egy vadon élő állat számára. A sündisznóknak sok mozgásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak, és a ház melege megzavarja a bioritmusukat, amely télen a hideghez és nyugalomhoz igazodik. Ezenkívül a sünöknek gyakran vannak bolhái, kullancsai vagy férgei, amelyek szintén szeretik az embert gazdaszervezetnek tekinteni. A legjobb, ha egy sündisznót átteleltetünk egy természetes kertben, egy levélhalom alatt vagy egy száraz fészerben, némi szénával. Hiszen a takarítási munkák tavaszig várhatnak.

Csibekeltető versike
Fűszálak ölében

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/