Féltékeny kutyák, avagy csak nekem jár a gazdi szeretete!

 Féltékeny kutyák, avagy csak nekem jár a gazdi szeretete!

 A tudósok bebizonyították, hogy a kutyák ugyanolyan féltékenyek tudnak lenni, mint az emberek. A különbség az, hogy az ember képes visszafogni magát, a  kutyák viszont nem.

Az állatok különböző módon fejezik ki a gazdijuk iránt érzett szeretetet, nem igazán hajlandók megosztani a szeretetüket másokkal. Ebből a szempontból összeállították az öt leginkább féltékeny természetű kutyát:

A csivavák: 

 Az ebbe a fajtába tartozó kutyák elbűvölik játékosságukkal és szeretetteljességükkel az embereket, de mindig kikövetelik az emberekkel való kapcsolattartás különleges jogát. Ha egy csivava észreveszi, hogy a gazdija elkezdett nagyobb figyelmet fordítani a háztartásban élő egyéb személyekre vagy háziállatokra, minden bizonnyal emlékeztetni fogja rá, hogy ideje kizárólag neki szentelnie a figyelmét.

Ezek a kutyák féltékenyen őrzik pártfogójukat, nem engedik, hogy idegenek közeledjenek hozzá, hangos ugatással ijesztgetik őket, de nem harapnak.

A tacskók: 

 Élénk lények, jól kijönnek gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt. Örülnek és szórakoztatnak játékosságukkal. Nagyon ragaszkodnak gazdáikhoz, féltékenyek és gyanakvók az idegenekkel és más állatokkal szemben, akik megpróbálnak kapcsolatba lépni a gazdijukkal. Mindent megtesznek a nem kívánt "karakterek" kiküszöbölése érdekében.

Aranyos, barátságos kutya. Valójában ilyen egészen addig, amíg nincs oka a féltékenységnek. Különösen agresszívak más kutyákkal szemben, ha véletlenül elorolják gazdáik figyelmét.

A skót juhász 

 Ennek a skót fajtának a képviselőit megkülönbözteti nagy intelligenciájuk és vágyuk, hogy közel maradjanak a gazdihoz, nemcsak otthon, hanem még séta során is. Veleszületett békés természetük, nem teszi lehetővé a túlzott agresszivitást, ezért kerülik a kemény konfliktusokat.

A labrador 

 Ez egy nagyon energikus és hangos kutya. Barátságos a körülötte lévő emberek és még más kutyák iránt is. Fanatikusan kötődik a gazdájához, igyekszik minden kívánságát teljesíteni

Megfelelő neveléssel képes megbirkózni féltékenységével, és kifelé nem fogja mutatni.

 Bármelyik fajtához is tartozik a négylábú barát, egy bizonyos helyzetben hirtelen féltékenységi támadással lephet meg. Ezért fel kell készülni az állat agresszív támadására is. Annak megállapítása, hogy egy kutya fél-e a gazdi szeretetének elvesztésétől, meglehetősen egyszerű: 

Hirtelen megváltoztatja szokásos viselkedését:

 • ugat, üvölt, még harapni is próbál;
 • kerüli az új lakóval vagy állattal való kommunikációt;
 • elveszíti az étvágyát;
 • csintalan lesz, rosszalkodni kezd;
 • ellophatja az ételt az asztalról;
 • rágja a cipőket és a bútorokat dühében

 A gazdinak ilyenkor különös figyelmet kell fordítania a háziállatra. Nehéz esetekben állatorvoshoz vagy tapasztalt oktatóhoz kell fordulni.

 A féltékenység más családtagok iránt egy olyan hiba eredményeként alakul ki, amelyet a gazdi elkövetett, amikor kiskutyát vitt a házba. Valószínűleg ő vállalta a kutyus gondozásának minden felelősségét. 

Ez a felügyelet fokozatosan korrigálható, ha bizonyos hatásköröket átruháznak a háztartás többi tagjára:

- az etetést

- vagy a sétáltatást

- vagy akár a fürdetést

 Idővel a kutyának nemcsak egy gazdi, hanem a többi családtag parancsát is követnie kell. Ha úgy cselekszel, hogy bevonod a családtagjaidat a kutya gondozásába, a kutya fokozatosan megszűnik riválisnak tekinteni őket.

 Újszülött születik a családban. Mindenki számára öröm, a kutya kivételével. Látja, mennyi szeretetet és gondoskodást kap a gyermek, és úgy érzi, hogy őt nélkülözik. Az előző pozíció elfoglalásához a kutya agresszív bohóckodással, ravaszsággal, a szabályok figyelmen kívül hagyásával próbálja felhívni a figyelmet.

A problémák elkerülhetők, ha előre megváltoztatjuk a kutya életmódját:

 • változtasd meg még a baba születése előtt a séta és az etetés idejét, amennyiben szükséges
 • ne engedjük a baba közelébe csak felügyelet alatt

Amikor a csecsemőt hazaérkezik, hagyhatjuk, hogy a kutya körbeszimatolja, miközben mi gondosan figyelemmel kísérjük az állat reakcióját. Közben simogathatjuk, hogy nyugodt viselkedésre ösztönözzük. Nem szabad elveszítenünk az éberségünket a jövőben sem, már amikor azt gondoljuk, hogy a kutya megszokta az új helyzetet. 

Egy négylábú barát bármikor véletlenül is megsebesíthet egy gyereket.

Új kiskutya kerül a házba. Természetesen egy kis kutya kivételes  gondoskodást igényel, de ha ezzel egyidejűleg az idősebb háziállatot megfosztják a figyelemtől, akkor tiltakozását kezdi kifejezni. Ezért a gazdinak minden lehetséges módon támogatnia kell a helyzetét, hangsúlyoznia kell az erőfölényét. 

A közös séták segítenek ebben, ami nem zárja ki az idősebb kutya külön sétáját. Az ütközések elkerülése érdekében a kiskutyának külön kiegészítők és ételtálak szükségesek.

 Új szomszéd kutya esetében, ha az új jövevény azonos nemű, mint az "öreg időskorú", akkor jobb, ha az utcán megismerkedtetjük őket, esélyt teremtünk, hogy szimatolhassák körbe egymást, és utána együtt megyünk velük haza. Fontos szempont: elkerülhetjük a féltékenységi jeleneteket, ha nem fordítunk nagyobb figyelmet az új kutyára. Ha mégis ezt tennénk, akár agresszió is megjelenhet a másik részéről. Ezért az öregkorúnak jobban szüksége van simogatásra, figyelemre, ez némileg csillapítja féltékenységét. 

Az állatok hamar megszokják egymást, főleg séta közben. De ajánlott először mindkettőnek szájkosár viselése.

A kutyának szükségszerű megtanítani, a rá vonatkozó házirendet. Ebből tanulja meg, ki a "főnök". Ez a legbiztosabb módja, hogy nem fog öntörvényűen viselkedni és meglepni téged. 

 A féltékenység a kutya részéről leggyakrabban annak a következménye, hogy a tulajdonos kezdetben helytelenül épített kapcsolatot négylábú barátjával. 

Attól a pillanattól kezdve, hogy megjelenik a házban, a kölyökkutyának meg kell tanulnia a változtathatatlan szabályokat:

 1. Ismerje meg a helyét, engedje be az embert az ajtón, majd menjen ki és be maga.
 2. Séta közben ne a kutya mutassa meg a gazdinak, hová menjen. A gazda joga az útvonal kiválasztása.
 3. Bármely cselekedetet az ember diktál.
 4. A kiskutyának meg kell értenie, hogy a bútorokon csak a gazdi tartózkodhat. Ezért nem fekhet ágyon, kanapén vagy székeken.
 5. A kutya jobban meg fogja tanulni, hogy a házban a főnök az ember, ha etetésnél az első falat az emberé. Ez lehet egy darab sajt vagy más "emberi" termék. Egy állat számára ez annak a jele, hogy a gazdi a vezető.

 A féltékenység természetes érzés a kutya számára, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni. De ilyenkor megértően kell bánni vele. A legnagyobb hiba az a döntés, hogy megszabadulunk egy állattól, mert problémákat okoz a féltékenységével .

Pettyes paka: a kutya méretű trópusi vízipatkány
A hegyi kenguru ( wallaroo)

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/