A tengeri sárkány ( Phyllopteryx taeniolatus)

Kép: Brian Mayes

 A Phyllopteryx taeniolatus előfordulási területe az Indiai- óceán délkeleti részén és a Csendes- óceán délnyugati részén van, azaz Ausztrália déli partvidéke mentén. Nyugat- Ausztráliától- Dél Walesig , valamint Tasmania körül található meg.

 A hal elérheti a 46 centiméteres hosszúságot is, de már 30-32 centiméteresen felnőttnek számít. Ez a tűhalféle egy elnyújtott csikóhalnak(Hippocampus) néz ki. A fejéből, tarkójából, mellúszóiból, a hátúszó fölötti testrészéből és farokúszójából több helyen is, hosszú és vékony kinövések vannak, melyeknek végei levélalakban kiszélesednek. Az állat alapszínei a lila és a kék, ezeket sárga, fehér és fekete csíkozások, illetve pontozások díszítik. A mérsékelt- övi csontoshal-faj, amely 50 méteres mélységig is leúszhat. A korallzátonyok közelében, de főképp az alga és tengerifű borította fenéken él. Kis rákokkal táplálkozik.

 Az ívási időszaka akkor kezdődik, amikor a nappal eléri a 12,5 órás hosszt és a vízhőmérséklet a 14 Celsius- fokot A párzást megelőzően a hím és a nőstény körülbelül 2-4 hétig udvarol egymásnak. Ennél a fajnál is a hím hordja és gondozza a megtermékenyített ikrákat. A csikóhalaktól eltérően a hím nem a hasa „erszényében" tartja ikráit, hanem a farokúszó tövének alsó részén, mélyedésekbe ágyazódva. A kikelésig 30-38 nap kell, hogy elteljen.

Forrás: wikipédia

Apa sárkány a kicsinyeivel: 

Kitalálós kifestő
Kitalálós kifestő

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/