A kaliforniai mókusok, hihetetlen bátorsággal szállnak szembe a csörgőkígyókkal. Vajon miért?

 A kaliforniai mókus 10 millió éve harcol a csörgőkígyókkal. Ez a bájos teremtmény, hihetetlen bátorsággal száll szembe, ezekkel a halálosan veszélyes hüllőkkel. Abban a pillanatban, amikor a kígyó megtámadná, nagyon gyorsan reagál. Elvileg hamarabb megharapja ő a kígyót, mint a kígyó őt.  Ha a kígyók nem gondoskodnak arról, hogy váratlanul támadják meg a mókusokat, az erőfeszítésük eredménytelen. De mit kezd a mókus, a kígyó megharapásával? És egyáltalán, hogyan képes erre?

Mint azt már hallhattuk, a csörgőkígyó, az infravörös sugarakat használja a zsákmány kereséséhez. A fej két oldalán, a szemek és az orrnyílás között elhelyezkedő szervek belsejében egy-egy membrán van, amely infravörös antennaként működik, amely háromezred fokos hőmérsékletkülönbség érzékelésére is képes. Tulajdonképpen ez a kígyó "szeme".

Amerikai kutatóknak most sikerült megfejteni e különleges szerv működésének molekuláris hátterét. A gödörszerv idegsejtjeiben egy a TRPA1 nevű fehérje által létrehozott ioncsatornát találtak, amely az infravörös sugárzás hatására bekövetkező hőmérsékletváltozást képes érzékelni. Ezzel igazolták a viselkedésökológusok korábbi feltételezéseit, mely szerint az infravörös sugárzást nem fényként (tehát nem a fotonok hatásaként), hanem valóban hőként érzékelik a kígyók.

 A mókusok trükje nem más, mint a farkincájuk különlegessége. Ha a mókus kígyóval találja magát szemben, vagy olyan területre lép, ahol csapda lehet és megijed, a vér azonnal a farkában koncentrálódik. Így a farok hőmérséklete megemelkedik , és a kígyó figyelme, kizárólag erre irányítódik. Olyan ez mint egy csali, hogy esélye legyen szépen kibújnia a halálos harapás elöl, míg ideje marad jól megrágcsálni a kígyó testét. Egy ilyen találkozásnál, sok esetben a csörgőkígyók fel is adják a támadást. A mókusoknak életmentő feladata ez a cselekvés, hiszen a sikeres harapdálás után, átnyalogatják a saját prémüket, hogy kígyó szaguk legyen.

A tudósok szerint ettől a ragadozók tévesen azt hiszik, hogy a mókus fészkében néhány mérgező, veszélyes állat él, ahelyett, hogy finom falatot kínálna, így messzire elkerülik azt.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon: Mesebolygó 

Könyvajánló: Az önbecsülés 6 alappilére / Dr. Nata...
Itt a tavasz végre!

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/