Varázslatos kristálybarlang Mexikóban

 Varázslatos kristálybarlang Mexikóban

 Mexikóban a Chihuahua sivatag alatti Naica bányarendszerben található, a világon egyedülálló csodálatos Kristálybarlang. Naica városka ólombányájában, 300 méter méterrel a felszín alatt alakult ki. 2000-ben fedezte fel egy bányász testvérpár, Eloy és Javier Delgado, amikor 300 méternél is mélyebbre fúrtak a Naica-hegy leggazdagabb ólom, ezüst és cink bányájában.

Ez a Kristálybarlang, a világ legszebb és legnagyobb gipszkristály barlangja, mely nemcsak rendkívül gyönyörű, rendkívül veszélyes is egyben, mivel 45 Celsius fokos forróság uralkodik benne, levegője páratartalma pedig közel van a száz százalékhoz. Éppen ezért rendkívül veszélyes lemerészkedni a kristályok birodalmába. Kizárólag speciális védőöltözetben és külön levegőtartállyal lehet lemenni a mélyére, de még így is csak néhány tíz percre.

Kép: deretinut.net

 A Kristályok barlangjában található a világ legnagyobb 11 méter hosszú 55 tonna tömegű kristály képződménye. A barlangban uralkodó magas hőmérsékleti körülményeknek köszönhetően jöttek létre ezek a hatalmas nagyságú kristályok. A futballpályányi méretű és mintegy két emelet magas Kristálybarlang lélegzetelállítóan gyönyörű. A feltételezések szerint 500 ezer év alatt alakult ki úgy, hogy a magma folyamatosan melegítette a barlangban lévő, ásványi anyagokban (főleg gipszben) gazdag talajvizet.

Miért légy te is kisgazdi?
A búbos banka

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/