Miért van szükségünk az érintésre?

Az ölelés, mint immunerősítő 

Az újonnan felfedezett receptorok a bőrben, amelyek csak a kellemes érintésre reagálnak, lenyűgözik azokat a kutatókat és egészségügyi szakembereket, akik felfedezték, hogy az érintés önmagában erősíti az immunrendszert vagy akár enyhítheti a depressziót. 

 A bőrünk nemcsak a legnagyobb, hanem a legfontosabb érzékszervünk is. Számtalan érzékelő sejt működik együtt benne ahhoz, hogy a megfelő élmény érzékelése megtörténjen.

Az úgynevezett Merkel-sejtekkel , amelyek különösen nagy számban fordulnak elő az ajkakon és az ujjbegyeken, érzékelhetjük a tárgyakat textúrájukban, azaz keménységükben és alakjukban. 

A kezünkben és az ujjbegyekben lévő Meissner-testek rezgésként regisztrálják, ha valami kicsúszik a kézből.  A hideg és a fájdalom tapintási receptorai a test teljes bőrén eloszlanak. A térérzékelésre külön szakosodott a bőr mélyebb rétegeiben és az izmokban lévő érzékszervi sejtek egyensúlya.

Az agy feldolgozó rétegeibe a bőr és szőrszálak küldte tapintási jeleken kívül a test belsejéből is érkeznek adatok: izmaink, inaink, ízületeink helyzete és feszülése a tapintással együtt alkotja a testérző (szomatoszenzoros) rendszert.

Bizonyos érzetek kialakulásához gyakran még az sem kell, hogy a tárgy a bőrünkhöz érjen. A szél irányának meghatározását a bőrből kiálló szőrök mozgása és a szőrhagyma körüli érzékelők megfelelő ingerlése is segíti. 

Ráadásul az embernek – akárcsak a majmoknak – van egy különlegessége: az úgynevezett C-tapintó idegsejtek . Ezek az idegsejtek, a bőr szőrös területein találhatók meg, és különösen jól reagálnak a gyengéd érintésre.

A C-tapintó idegsejteket senki sem tudja saját magának aktiválni, ezt csak valaki más teheti meg. Amikor a C-tapintó idegsejtek aktiválódnak, az ingerek közvetlenül az agy jutalomközpontjába kerülnek. Olyan hírvivő anyagok szabadulnak fel itt, mint a „boldogsághormon", vagyis a dopamin és a kötődési és ölelkezési hormonként ismert oxitocin. Mindez azt jelzi, hogy az emberek az evolúció kezdete óta társas lények voltak. 

 Azonban az érintés nem csak az érzékelés része, hanem számos egyéb jótékony hatása is van, így például stressz idején lazító hatással bír, és erősíti az immunrendszert, amint azt a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem tanulmánya is kimutatta.

Ennek a tesztnek az elvégzéséhez, a résztvevőket megfázásos vírusnak tették ki. Azok a tesztalanyok, akiket gyakrabban öleltek meg, ritkábban betegedtek meg, mint azok, akik kevésbé érintkeztek egymással.

 Az érintés növeli a koraszülöttek túlélési esélyeit

 Az orvosok felfedezték, hogy a szülőkkel való rendszeres bőrkontaktus ugyanolyan fontos a koraszülöttek számára, mint az inkubátor . 

A koraszülött babákra rendkivül jó hatással van, ha több órán keresztül fekszenek anyjuk vagy apjuk testén, és "szívják magukba" az emberi test melegét. Ezt a módszert "kenguruzásnak" is nevezik.

Tanulmányok kimutatták, hogy a kenguru módszer valóban csökkentheti a koraszülöttek halálozási arányát. Ez egy olyan eredmény, amely még az egészségügyi szakembereket is meglepte. Egy egyszerű módszer, rendkívüli hatással.

Ilyen esetekben, a bőrrel való érintkezést, a születés után a lehető legkorábban meg kell teremteni. Legkésőbb 15 perccel a császármetszéssel történő szülés után, a babát az anyához kell hozzák.  A legtöbb szülészeti kórház, manapság már, a kezdetektől fogva gondoskodik arról, hogy a babáknak bőségesen legyen alkalma érintkezni.

A testkontaktus elengedhetetlen a gyermekek számára, de nem mindenkinek egyformán. Egyes gyerekek gyakran igénylik az ölelést. Szeretnek kézen fogva sétálni, gyakran a szülők ölében ülnek, és szívesebben alszanak a szüleik ágyában. Másoknak kevésbé van kifejezett érintési igényük.

Akár sokat, akár keveset ölelkezik a gyermeked, sem a jellemre, sem a fejlettségi szintre nem vonhatsz le következtetéseket.

Egy dolog azonban világos: a gyerekeknek, bizonyos mennyiségű simogatásra van szükségük ahhoz, hogy egészséges és elégedett emberré fejlődjenek, mivel az érintés serkenti az idegrostok növekedését. 

Ha a gyerekek azt tapasztalják, hogy jól érzik magukat, ha valaki más is ott van és megérinti őket, megtanulják megengedni a közelséget, és képessé válnak a kötődésre. 

 Külföldi trend: Összebújós bulik a kapcsolat hiánya ellen?

Egy trend az USA- ból, amely mára már Európába is átterjedt: az összebújós bulik. Ez az összejövetel, az érintés megtapasztalásának egyszerű módja. 

Amit tenned kell: 

Csak regisztrálj és menj. Egy tréner irányítása alatt az emberek találkoznak, hogy együtt táncoljanak és összebújjanak – erotikus hátsó szándékok nélkül.Néhány emberben, az összebújós buli elnevezés, spontán vonakodást kelt. Ez azért is így van, mert nem minden érintés automatikusan kellemes.

Az érintés intim, amint túllép a kézfogáson.  Sokfélék azok a tényezők, amelyek miatt valaki átlépheti, a természetes intimzónát. Az ölelkezés tehát nem mindenki számára jelent megoldást, ezt jó megértenünk. 

Kitalálós kifestő
Animal tales ( e- book)

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/