Miért ünnepeljük a Halloweent?

Kép: freepik.com

 Miért ünnepeljük a Halloweent?

 Halloween több mint ezer éve létezik. Eredetileg vallási szertartás volt, de az évszázadok folyamán egyre világiasabbá vált, amíg vallási vonatkozásai el nem tűntek. Ma Halloween Amerikában a ruhák és a szórakozás ünnepének számít, különösen a gyermekek számára.

Halloween eredete a Samhain  néven ismert ősi kelta fesztiválra vezethető vissza , amelyet november 1-jén rendeztek meg a korabeli időkben. Úgy gondolták, hogy ezen a napon a halottak lelke visszatért otthonaikba, ezért az emberek jelmezbe öltözve máglyákat gyújtottak a szellemek elriasztása érdekében. Ily módon lettek népszerűek  halloweeni jelmezek, hiszen boszorkányok, szellemek és koboldok társultak az ünnephez.

Kép: freepik.com

 A 7. században IV. Bonifác pápa létrehozta az eredetileg május 13-án ünnepelt Mindenszentek napját . Egy évszázaddal később III. Gergely pápa november 1-re költöztette ezt az ünnepet, valószínűleg a Samhain-féle pogány fesztivál keresztény helyetteseként. A szent ünneplés előtti napon végül ez a hagyomány All Hallows Eve vagy Halloween néven vált ismertté.

Bár az ünnep Írország, az Egyesült Királyság és Franciaország kelta régióiban kezdődött, gyorsan elterjedt a világ más részein is. Az első amerikai gyarmatosítóknak Új-Angliában vallási okokból tilos volt ünnepelniük, bár a déli gyarmatokon némi népszerűségnek örvendett. Az 1800-as évekre az évszakos betakarítást jelző őszi fesztiválok beépítették a Halloween elemeket, és az ír bevándorlók, akik elmenekültek a pusztító burgonya- éhínség elől , sok halloweeni hagyományt hoztak magukkal, amelyek ma is megmaradtak.

Kép: freepik.com

 A trükk-vagy-bánásmód szokása, amely szerint a gyerekek jelmezbe öltöznek és szomszédoktól kapnak finomságokat, a 20. század elején vált népszerűvé az Egyesült Államokban, amikor az ír és a skót közösségek újjáélesztették az óvilág hagyományait, amikor is az ember jelmezbe öltözött, és viccet, illetve verset mondott vagy más "trükköt " hajtott végre egy darab gyümölcsért vagy más csemegéért cserébe. 1950-ig a cukorka gyűjtése Halloween egyik legnépszerűbb tevékenységévé vált. 

Ma Halloween az Egyesült Államokban az egyik legnagyobb ünnep a cukorkák értékesítésében, hiszen a bevételük meghaladja az évi 2,5 milliárd dollárt.

Miért "kutyább szagúak" a kutyák fürdés után?
Esős számoló

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/