Mire jó a meseolvasás?

  Mire jó a meseolvasás?


Az ember élete első éveiben tanul a legtöbbet, és ebben a spontán, természetes folyamatban a mese szerepe felbecsülhetetlen. Hatása van a gyermek beszédfejlődésére, képzelőerejének alakulására, érzelmi gazdagodására, szociális kapcsolatainak fejlődésére.

A gyermek a mesén keresztül megtanulja felismerni az események közötti összefüggéseket, megtanulja értelmezni a történeteket, és átlátni az egyszerű emberi kapcsolatokat. Megismerkedik fogalmakkal, pl.szegénység, gazdagság, öröm, harag, barátság, jóság, gonoszság, butaság, okosság stb. A gyermek szimpatizál a jókkal és megtanulja felismerni a negatív szereplőket.

A korai gyermekkorban teremtődik meg azoknak a jövőbeni oktatási lehetőségeknek az alapja, amelyekhez az olvasás és az írás elengedhetetlen kulcskészség. Még a kisgyerekeknél is a legjobb előfeltétel, hogy később lelkes olvasókká váljanak. Kíváncsiságuk, kalandvágyuk és tudásszomjuk a legfontosabb jellemzők ahhoz, hogy hozzáférjenek ezekhez a kompetenciákhoz.

A szülők ösztönözhetik a gyermekeiket, hogy „fedezzék fel a világot" azáltal, hogy az olvasást és a mesemondást beépítik a mindennapi családi életbe. Akik jól érzik magukat a történetek izgalmas világának felfedezésekor már a korai gyerekkorban, általában sokkal szívesebben tanulnak olvasni.

Akiknek rendszeresen mesét olvasnak, gyakran jobban teljesítenek az iskolában, valamint személyes fejlődésükben, különösen olyan szociális készségeket fejlesztenek ki, mint az empátia, a felelősségtudat és az igazságérzet.

A galápagosi és a Seychelle-szigeteki óriásteknős
MESEBOLYGÓ LAPOZGATÓ NYÁR 2021

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/