Eltűnt Ecuador legnagyobb vízesése : a San Rafael - vízesés már csak történelem


Hosszú ideje már, hogy az ecuadori Amazonason található Cayambe Coca Nemzeti Park otthont adott a San Rafael- vízesésnek, buja növényzettel és lenyűgöző mennyiségű biodiverzitással körülvéve. 

 2020. február 2-án azonban az Ecuadori Turisztikai Minisztérium bejelentette, hogy a víz dús kaszkádja enyhén folydogáló patakra redukálódott. Ecuador legnagyobb vízesése eltűnt, miután földcsuszamlás következtében egy víznyelőbe ömlött a vízforrásának egy igen nagy része. A teljes turizmus bezárult, és már nem jelenik meg az ország utazási weboldalán.

Van némi szóbeszéd abban az értelemben, hogy ez természetes jelenség volt-e, vagy pedig egy vízszivattyú építése okozta a folyón. Néhányan azt állítják, hogy a földcsuszamlások valójában a Coca Codo Sinclair gát közelmúltbeli építésének eredményei voltak, amely Ecuador egyik legnagyobb vízierőműve. Az elmélet szerint a gát megköveteli a folyóvíz szűrését, hogy ne károsítsa a berendezést. Az üledék hiánya miatt azonban a vízáram eróziósabbá válik, így a gát alatti folyó medencéje és partjai hajlamosabbak az összeomlásra.

A 150 méter magas vízesés - az ország legmagasabb és legnagyobb turisztikai vonzereje - már nem része a tájnak. Hatalmas lyuk jelent meg a folyómederben, közvetlenül a vízesés előtt. Most a víz néhány méterrel a zuhanás előtt beleesik egy víznyelőbe, három részre osztva a folyó víztartalmát. A folyó egy boltív alatt folyik tovább, amely túlélte a föld összeomlását.

Sucumbíos tartomány Vészhelyzeti Operatív Bizottsága (COE) a turistákat illetően korlátozta a hozzáférést San Rafaelbe, és a Környezetvédelmi Minisztérium (MAE) bejelentette, hogy tanulmányokat készít a történt események meghatározására. Az ecuadori tudósokat igencsak meglepte ez a váratlan történés , amely miatt nem lehet látni többé a latin-amerikai közelmúlt ezen büszkeségét - legyen oka természetes vagy emberi tevékenység. 

Amit tudnunk kell a San Rafael-vízesés egy szeizmikusan aktív területen helyezkedik el, ahol otthont ad a Cayambe-vulkánnak és a Reventador-vulkánnak, így a természetben bekövetkező földcsuszamlás sem túl meglepő, tekintettel a terület geológiájára.

„Egy vízesés, amely már évezredek óta ott van, véletlenszerűen nem esik össze, néhány évvel a vízenergia-projekt megnyitása után. Ezek olyan folyamatok, amelyek a tudományos dokumentumokban találhatók, és elegendő bizonyíték van arra, hogy egy gát ilyen típusú hatásokat okozhat a folyón "- mondta Emilio Cobo, a Természetvédelmi Nemzetközi Unió (IUCN) dél-amerikai vízprogramjának koordinátora.


Kép: www.orangesmile.com
A váradi vár krónikája ( részlet a Várak, legendák...
Kitalálós kifestő
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/