A világ legdrágább kávéja: Black Ivory Coffee ( Fekete Elefántcsont Kávé)

Kép: muslyfe.com

 A világ legdrágább kávéja: Black Ivory Coffee ( Fekete Elefántcsont Kávé)

Kép: canoe.com

Hol volt, hol nem volt... élt egyszer Thaiföld északi szegletében, ahol az ország Laosszal és Mianmarral találkozik, az Arany Háromszögben, egy 20 elefántból álló csorda, akik kivételes "kávéérlelési technikájukkal" váltak különlegessé.  Az ő közreműködésükkel készül ugyanis a világ legdrágább fekete kávéja, amelyből egy csészével nem kevesebb, mint 50 dollárba kerül. 

Hogy miből áll a folyamat? 

Az elefántok lelegelik a kávé termését, majd az emésztés során a gyomorsavaik lebontják a kávé fehérjéit, ami a kávé keserű ízét adja. Az elefánt vegetáriánus diétája föld és gyümölcs aromát ad a magoknak. Egy természetes fermentációs folyamat megy végbe az elefántok emésztőrendszerében, amely olyan egyedi ízeket hoz létre, amilyeneket nem kap meg az ember más kávéfajtáktól.

A Black Ivory Coffee Company nem veszi könnyedén az elefántok jólétét és munkáját; állatorvosokat alkalmaznak, a munkavállalókat tisztességesen fizetik, és a bevétel egy része az Arany Háromszög Ázsiai Elefánt Alapítványhoz kerül. A társaság szigorúan tiltja a ritka kávébab tömegtermelését kiskereskedelmi üzletekben történő értékesítésre, ezért csak kiválasztott kávézókban és ötcsillagos szállodákban szolgálják fel.

33 kg nyers kávéból, ily módon 1 kg Black Ivory kávé lesz. 

Az emésztési folyamat 15- 30 órát is igénybe vehet. Ezután bennszülött nők gyűjtik össze az elefánt ürüléket, kiszedik belőle a kávémagokat, alaposan megmossák, majd megpörkölik Bangkokban egy gourmet pörkölőben.

 Az ötlet atyja:

Blake Dinkin fejlesztette ki a Fekete Elefántcsont Kávét , amire legalább 300. 000 dollárt költött. Mielőtt belevágott először is meg akart bizonyosodni, hogy nem árt az elefántoknak a koffein. Egy kanadai állatorvossal közösen végeztek teszteket, amelyekből kiderült, hogy a nyers magból a koffein egyáltalán nem szívódik fel.

Az Arany Háromszög Ázsiai Elefánt Alapítvány ( a megmentett elefántok menedéke) vezetője John Roberts , miután meggyőződött róla, hogy az elefántoknak nem eshet bajuk, támogatta az ötletet , hiszen az alapítványnak nagy szüksége volt további bevételekre. Egy elefánt eltartásának havi költsége legalább 1000 dollárba kerül. Ma már 8% - ot kapnak a kávé teljes eladási árából, amit a csorda gondozására fordítanak.

Túl messzire ment és őrült a kávévilág? Talán. Ez egyértelműen nem egy olyan típusú kávé, amely könnyen helyettesítheti a szokásos Arabicát vagy Robusta-t. Alapvetően kaviár a kávévilágban - olyan ritka megszerzett íz-finomság; amely csak az érzékeny kevesek számára van fenntartva.

És az emberek isszák! Főképp jól szituált , kalandokra nyitott emberek, akik egy jó sztorival szeretnének éppen felvágni a barátaik előtt. Úgy mesélik valami különleges, soha nem tapasztalt vad ízt vélnek felfedezni benne...

A Black Ivory kávét üvegpohárban szolgálják fel. Fogyasztás előtt helyben darálják kézzel, majd egyedi kialakítású francia szifonban főzik , melynek eredete az 1840- es évekre nyúlik vissza. Körülbelül 4 perc alatt készül el.

A Marmaid Inn fogadó kísérteties titkai
Ujjszámlálós altató

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/