A perui Szivárvány Hegy

 A perui Szivárvány Hegy

Tainah Narducci | iStock | Getty Images

 A Vinicunca hegylánchoz tartozó Szivárvány hegy Peru rejtett természeti kincse, az Andok 5000 méteres hegycsúcsai között.

Évente turisták milliói érkeznek az Andok országába, hogy megtekintsék az inka fellegvár, Machu Picchu romjait - de 2015-ben egy újonnan felfedezett geológiai csoda adódott az ország kötelező látnivalóinak listájához.

Vinicuncát - más néven a Hét Szín Hegyét, vagy egyszerűbben a Szivárvány Hegyét - pár évvel ezelőtt fedezték fel, amikor az azt borító hó megolvadt, felfedve az alatta lévő szikla természetes szépségét. Az időjárási viszonyok, a környezeti feltételek és az üledékes lerakódások formájában a hegy egyedülálló minerológiája márványító hatást váltott ki, s az arany, a levendula, a vörös és a türkiz színárnyalatai az ég felé tornyosultak.

 Az évmilliókkal ezelőtt keletkezett Szivárvány Hegy a Föld-lemezek tektonikus mozgásai következtében meggyűrődő, különböző üledékrétegeknek köszönheti pompáját. A helyiek évszázadok óta tartják tiszteletben a hegyet, azonban ahogy a külvilág tudomására jutott a különleges látványosság, naponta több száz hátizsákos túrázó igyekszik a csúcsára feljutni.

 A perui média szerint a Vinicuncát naponta 1500 ember látogatja meg - ez a Machu Picchu napi látogatóinak egyharmada.

 Cusco városának decentralizációjával foglalkozó Kulturális Tájhivatal vizsgálata szerint a 7 színű hegy színei a mineralogikai összetételnek tulajdoníthatók: rózsaszín a vörös agyaghoz köthető. A fehéres színt a kvarcban , homokkőben és márgában  gazdag kalcium- karbonát adja . A vörös agyagkőből ( vas)és harmadlagos agyagból áll . A zöld a fitlinek és agyagok ferro- magnéziumban gazdag vegyületének köszönhető . A földes barna a kvaterner  korszakhoz tartozó , magnézium kőből álló fanglomerát . És a mustár sárga színű a kénes ásványokban gazdag meszes homokkőnek az eredménye.

Kép: indexvas.hu

 A környezetvédők és geológusok azonban attól tartanak, hogy lassacskán elkopik a hegy csúcsa a turisták lába alatt. Ráadásul az ásványvízben gazdag területre több nemzetközi bányavállalat is bejelentkezett már, a kizsákmányolás pedig hónapról hónapra egyre valósabb fenyegetésnek tűnik. 

Kitalálós kifestő
Hónapsoroló
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/