A mese több ezer éves eredete

Az égig érő paszuly / Kép: ng.hu

A mese több ezer éves eredete 

 Néhány száz évvel ezelőtt a meseírók, mint a Grimm testvérek, Hans Christian Andersen és Charles Perrault, segítették a hercegnők, a gonosz ogrék, a sötét erdők, a furcsa varázslatok és a szerelem varázslatos meséinek eljuttatását a gyermekek mesekönyveihez és az ágyaikhoz. mindenhol. De hány évesek azok a mesék, amelyeket ezek az írók átírtak? Egy új tanulmány azt mutatja, hogy néhányuk eredete egészen az őskorig nyúlik vissza.

A mese múltja már az írásbeliség megjelenése előtt is igen komoly utat járt be: mítoszok, legendák és mondák vezettek a kialakulásához. Mindkettőből lényeges elemek találhatók benne, ezek nélkül létezni sem tudna. A mesékre mindemellett igen jelentős hatással voltak a különböző vallások, ezekhez gyakran kapcsolódtak népi hiedelmek, babonák.

Számos mai tündérmese évszázados, évezredes történetekből fejlődött ki, amelyek különböző változatokban megjelentek a világ számos kultúrájában. Dr Jamie Tehrani, a durhami Egyetem antropológusa szerint az egyik első mese gyökerei, mely a története szerint egy fiúról szól, aki elrabolta az Ogre kincsét, arra az időszakra vezethető vissza, amikor a keleti és a nyugati indoeurópai nyelvek több mint 5000 évvel ezelőtt szétváltak.

A Royal Society Open Science folyóiratban közzétett új tanulmányban szakértők azt állítják, hogy a Rumpelstiltskin( Tűzmanócska)  , Jack és a Beanstalk ( Az égig érő paszuly), történetek sokkal régebbiek, mint azt eredetileg gondolták. Az 1500-as évekből származó eredmények helyett a kutatók most azt mondják, hogy ezeknek a klasszikus történeteknek néhányuk 4000, illetve 5000 éves. Ez ellentmond a korábbi megállapításoknak, miszerint a történetgyűjtők, mint a Grimm testvérek, csak néhány száz éves történeteket közvetítettek.

Rumpelstiltskin / Kép: noiportal.hu

 Kiderült, hogy elég nehéz kideríteni, hogy a régi mese milyen egyszerű történelmi adatokat használ. Mivel a mese szóbeli továbbításra került, szinte lehetetlen, hogy egy történész vagy antropológus hagyományos eszköztárával eredményesen kutakodjon. Tehát a csapat kölcsönözte a biológiától a filogenetikai elemzésnek ( fejlődéstörténeti rendszertan) nevezett technikát. Általában a filogenetikai elemzést használják az organizmusok fejlődésének bemutatására. Ebben az esetben a kutatók az evolúciós biológusok által kidolgozott stratégiákat használták, hogy a nyelv, a népesség és a kultúra összetett fáin keresztül nyomon kövessék a 275 mese gyökereit.

A népi mesék Aarne- Thomson- Uther osztályozása, egyfajta mutató, amely a meséket olyan csoportokra bontja, mint például: „a kitartó feleség megtanul engedelmeskedni" és „az ember és az ogre közötti partnerség". A csapat nyomon követi a mesék jelenlétét 50 indoeurópai nyelvű populációban. Ez által képesek voltak megtalálni 76 mese őseit, nyomon követve őket nyelvi fák segítségével.

A nyomon követésük során bizonyítékokat találtak arra, hogy egyes történetek valójában más történeteken alapultak. A történetek több mint egynegyedének ősi gyökerei voltak, így a - Jack és a Beanstalk ( Az égig érő paszuly) több mint 5000 évvel ezelőtt a nyugati és a keleti indoeurópai nyelvek megoszlására vezetődött vissza, és a The Smith and the Devil ( Smith és az ördög) című mese valószínűleg több mint 6000 éves.

Az eredmények megerősíthetik a meseíró, Wilhelm Grimm hosszú ideje elhanyagolt elméletét, aki azt gondolta, hogy az összes indoeurópai kultúra közös történeteket osztott meg. 

De nem mindenki biztos abban, hogy a tanulmány bizonyítja, hogy a mese ennyire régi lenne. Ahogy Chris Samoray írja a Science Newsnak, más folkloristák hibát találnak a tanulmány azon állításával kapcsolatban, miszerint a Smith és az ördög, a bronzkorba nyúlik vissza.

"Ez természetesen nem csökkenti az irodalmi leletek feltárásának értékét a szóbeli mesék eredetére és fejlődésére vonatkozó bizonyítékok szempontjából" - írják. 

Smith és az ördög
Augusztusi hiedelmek
Tavaszodó

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/