A Bory- vár a világ legnagyobb olyan épülete, amelyet egyetlen ember alkotott

Kép: szeretlekmagyarorszag.hu

 A Bory- vár a világ legnagyobb olyan épülete, amelyet egyetlen ember alkotott

 A vár története 1912-ben kezdődött, amikor Bory Jenő a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben megvásárolta azt az egyholdnyi területet, ahol eleinte csak egy kis présház állt. A Bory-vár egy különleges épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy városrészében, melyet Bory Jenő(1879–1959) székesfehérvári építész, szobrász- és festőművész nagyrészt egymaga épített és díszített évtizedeken át, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. Ő volt a tervező, az építésvezető, a pallér, a kőműves is. Hét torony díszíti, a kazamatától a kilátótoronyig 30 méter a magassága. A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig.

Az Európa-szerte ismert épületegyüttes napjainkban az örök szerelem szimbólumaként és a „székesfehérvári Tádzs Mahál"-ként él a köztudatban. A város egyik legnépszerűbb látnivalója, ennél fogva látogatók ezrei keresik föl minden évben, tavasztól őszig.

Ma az épületegyüttes csaknem egésze múzeumként látogatható, de a leszármazottak egy része még mindig itt él. A Bory-várat a Guiness Rekordok Könyve is fölvette jegyzékébe mint a világ legnagyobb olyan épületét, amelyet egyetlen ember alkotott.

A vár a kazamatától a legmagasabb tornyok tetejéig több mint 30 méter magas. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak. Érdekesség, hogy a vár alapanyaga beton, amely anyag alkalmazásában Bory Jenő úttörő volt. Ebből az anyagból készültek a kupolák, oszlopok, korlátok, lépcsők, ajtó-, és ablaktokok, medencék, díszkutak, de szobrok és domborművek is.

A budai vár krónikája
Volt egyszer egy hörcsögöm...

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://titihajnalka.eu/